Aji Panca
Chilli a sladké bobuloviny v jednom
Kdyby lesní ovoce bylo pálivé, chutnalo by asi jako Aji Panca papričky. Možná trochu přeháníme, ale tohle chilli je v tomto směru opravdu výjimečné – u žádné jiné podobně pálivé papričky nenajdete tolik ovocné chuti, jakou se vyznačuje právě Aji Panca. V Peru, odkud pochází, je druhou nejoblíbenější (první je paprička Aji Amarillo).
Tyto papričky mají výrazně ovocnou chuť připomínající bobuloviny s lehkým kouřovým nádechem. Díky své velice mírné pálivosti pohybující se okolo 500–1 500 SHU budou hvězdou každého rodinného jídla, protože určitě zachutnají i těm, kteří ostré chilli běžně nemusí.
Papričky, které se suší před sklizní i po ní
Aji Panca odrůdy Capsicum chinense (papriky čínské) pochází z Peru a jejich název se vyslovuje jako "ah-hee pahn-ka". Plody o délce 7–12 cm a šířce 2,5–4 cm mají protáhlejší tvar. Při zrání přechází ze žluto-zelené barvy v tmavě rudo-hnědou. Papričky se před sklizením nechávají ještě na rostlině částečně vysušit, a až poté jsou utrženy a dosušeny na slunci. K dostání jsou většinou pouze v sušené podobě, s čerstvými se na trhu setkáte jen málokdy.
Aji Panca v kuchyni – od domácí chilli omáčky po ovocné a čokoládové dezerty
V Peru jsou Aji Panca součástí běžných receptů a ceněné jsou především pro svou mírnou pálivost, jedinečnou chuť a zajímavou barvu, kterou pokrmům propůjčí. Zkrátka je to ten typ papričky, kterou můžete jíst klidně každý den, v jakémkoliv jídle a s jakýmikoliv hosty. Výborně chutnají v omáčkách a polévkách (především v těch krémových, kde ideálně vyváží chuť), v kombinaci s rýži, avokádem, mořskými plody a kuřecím nebo vepřovým masem. Decentní pikantnost a netradiční chuť dodají také zeleninovým i ovocným salátům. A jakmile je jednou zkusíte přidat do ovocného nebo čokoládového dezertu, už nikdy nebudete chtít jíst sladké jinak. Díky své ovocné chuti bobulovin jsou k tomu totiž jako stvořené.
V namleté podobě jimi po vzoru peruánské kuchyně doporučujeme potřít naložené maso určené na grilování či pečení. Dojem určitě uděláte s vlastnoručně vyrobenou domácí chilli omáčkou. Pokud máte sušené Aji Panca, celé papričky namočte asi na 5-10 minut do horké vody, poté vymačkejte přebytečnou tekutinu, odstraňte stopky a rozmixujte spolu s česnekem, olivovým olejem a solí. Výrazná ovocná a kouřová chuť papriček se postará o veškeré dochucení. Pokud byste chtěli u této omáčky ještě o něco snížit její pálivost, odstraňte z papriček semena.