Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Tyto informace mohou být sdíleny s inzerentními společnostmi. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookies.

Přehled chilli papriček

Chilli paprička (feferonka) je plod exotických druhů křovitých paprik. Rostou v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky a zvláště Mexika. Hojně se užívá i na Balkáně.

 

Název Původ Pálivost [SHU*)] Poznámka
7 Pot Primo   až 1 450 000 kříženec Naga Morich a Trinidad 7 Pot
Aji Amarillo Bolívie, Peru 30 000 - 50 000  
Aji Dulce   0 - 1 000  
Aji Panca Peru 500 - 1 500  
Aleppo Sýrie 8 000 - 12 000  
Anaheim (New Mexiko) Nové Mexiko 500 - 2 500  
Ancho Mexico 1 000 - 2 500  
Bird´s eye Malawi 50 000 - 100 000  
Carolina Reaper Taiwan / USA až 2 200 000 kříženec Bhut Jolokia a červeného Habanera
Cascabel      
Cayenne Guyana až 50 000  
Chilaca Mexiko 1 000 - 2 500  
De Arbol Mexiko 15 000 - 30 000  
Dragon´s Breath Velká Británie až 2 480 000 neoficiálně naměřená pálivost
Guajillo   2 500 - 5 000  sušená verze odrůdy Mirasol
Habanero Kuba 200 000 - 300 000  
Chaotian Čína 10 000 - 30 000  
Chipotle Mexiko 10 000 - 23 000 uzená a sušená verze plně zralých Jalapeño
Isot (Urfa Biber) Turecko 30 000 - 50 000  
Jalapeño Mexiko 8 000 - 10 000  
Kashmiri Indie 5 000 - 10 000  
Mirasol      
Morita   2 500 - 8 000  
Mulato Mexiko 2 500 - 3 000 sušené Poblano papričky
Naga Bhut Jolokia Indie až 1 040 000  
Pasilla Mexiko 1 000 - 2 500 sušené tmavě zelené papričky Chilaca
Pepper X   až 3 180 000 je výsledkem několikerého křížení
Puya   5 000 - 8 000  
Red Amazon     sušené Tabasco papričky
S17 Teja Jižní Amerika 50 000 - 100 000  
S-4/S-334 Guntun Sannam Indie 35 000 - 50 000  
Scotch Bonnet Jamajka 100 000 - 350 000  
Tabasco Mexiko 30 000 - 50 000  
Trinidad 7 Pot      
Trinidad Scorpion Moruga Trinidad 1 200 000 - 2 500 000  

*) SHU - Počet Scovilleových jednotek pálivosti na Scovilleovi stupnici. Ta udává změřenou pálivost paprik a chilli papriček, které obsahují látku kapsaicin. Pálení způsobuje stimulací receptorů nervových zakončení jazyka.