Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Tyto informace mohou být sdíleny s inzerentními společnostmi. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookies.

Vyrobte si doma vlastní jednoduchý chilli olej

Chilli olej

Naučte se, jak si doma vyrobit jednoduchý chilli olej. Tady je rychlý a snadný recept. Domácí chilli olej je skvělý pro rozprášení na potraviny, čímž získají extra kořeněnou chuť. Vhodný je pro zamíchání do omáček, desingů i jako přísada pro vaření mnoha jídel.

 

Pro nejrůznější recepty nakupuji chilli oleje. V některých částech světa jsou docela standardní. Hojně je najdeme v čínské a japonské kuchyni a v mnoha částech Asie. I když u Italů najdeme také vlastní recepty.

Rád vždycky mám po ruce dobrou značku. Někdy je efektivnější vyrobit si vlastní, když potřebujete malou dávku. Nebo dokonce dát jako dárek. Ideální pro každou roční dobu, že?

Kromě toho je výroba chilli oleje od začátku neuvěřitelně jednoduchá. Také je zábavné vytvořit si vlastní varianty s příchutěmi, které jinde nenajdete. Nejlepší je mít po ruce vlastní recept na chilli olej.

 

CO JE CHILLI OLEJ?

Typický chilli olej je vyroben z rostlinného oleje, který byl naplněn vybranými chilli papričky. Níže jsem přidal recept na velmi jednoduchou variantu vyrobenou ze směsi sušených chilli papriček Trinidad Scorpion Moruga a Carolina Reaper. Můžete však použít jakýkoliv typ papriček.

K přípravě se dá použít většina druhů rostlinných olejů. Pro zvýraznění chilli chuti je vhodnější zvolit nějaký neutrální. U nás je pro výrobu chilli oleje hodně využíván olej řepkový. Za hranicemi i arašídový. Můžete zkusit olej olivový nebo dokonce i sezamový.

Základní postup je jednoduchý. Zahřejte olej, poté přidejte sušené papričky a další koření a přísady. Poté nechte vychladnout, čímž se do oleje vmísí chut. Pojďme projít procesem receptury na chilli, že?

 

JAK VYROBIT CHILLI OLEJ - RECEPT

Nejprve si nachystejte následující ingredience:

Nalijte do malého hrnce olej, přídejte sušené papričky, popř. sůl,  a zamíchejte. Zahřejte na středně nízkou teplotu. Často míchejte po dobu asi 5 minut.

Olej nesmí vřít. Pokud vře, odstavte jej z plotny, aby se teplota snížila. Cílem není olej vařit, nýbrž jej lehce ohřívat, aby do něj mohla proniknout chuť papriček.

Po 5 minutách odstavte a nechte ochladit na pokojovou teplotu. Můžete ale ohřívat i déle, abyste dodali více chuti.

Olej nalijte do láhve nebo sklenice a utěsněte. Hotovo! Snadné, že? Brzy si vyrobíte vlastní chilli.

Uschovejte v chladničce. Spotřebujte do jednoho měsíce.

 

JAKÉ DALŠÍ SLOŽKY MOHOU BÝT POUŽITY K VÝROBĚ CHILLI OLEJE?

Dalšími ingrediencemi mohou být česnek, šalotka, sichuanský pepř (pro sichuanský chilli olej), kořen zázvoru, sójová omáčka, sezamové semínko, bobkový list, badyán, rozdrcené červené chilli vločky nebo chilli granule a mnoho dalšího. Existuje spousta možností pro vlastní nápady a kreativitu.

 

KLÍČ K VÝROBĚ DOMÁCÍHO CHILLI OLEJE

Klíčem k výrobě výborných chilli olejů je zabránit příliš horkému oleji, který může spálit vaše papričky a další přísady. Pokud váš olej začne vřít, je pak příliš horký a budete muset snížit celkovou teplotu. Okamžitě jej odstavte ze zdroje tepla a nechte jej vychladnout.

 

KDE POUŽÍT CHILLI OLEJ

Vyrobený chilli olej můžete sloužit jako koření. Můžete jej zamíchat do různých pokrmů, jako jsou dresingy, nudle, na hranolky a další. Papriky si můžete nechat v oleji nebo je vytáhnout a mít pouze olej.

Sušené papriky, které nakonec klesají ke dnu oleje, mohou být podávány samostatně v různých receptech. Viděl jsem nějaké chilli oleje s hustým kalem na dně, které lze použít v receptech samo o sobě. Velmi dobré!

Můžete s ním vařit v kombinaci s jinými oleji, jako je třeba olivový.

 

DALŠÍ MOŽNOSTI

Pokud dáváte přednost čistému chilli oleji, můžete nalít hotový olej přes tenké sítko nebo dokonce plátýnko a odstranit papriky a kousky rozdrcené papričky.

Jako dekoraci můžete vložit do oleje celé sušené chilli papričky.